Hvordan planlegge et stort oppussingsprosjekt?

D

ele oppussing inn i faser

Noen ganger ønsker man å pusse opp så mye at prosjektet er nødt til å bli delt opp. Det handler gjerne om hensyn til økonomi, tid og at man ønsker å bruke boligen mens prosjektet pågår. Nylig gjorde vi en befaring av en 80-tallsbolig, og prosjektet er planlagt å gjennomføres i fire faser. Her vil jeg dele denne planen med deg for å gi inspirasjon og informasjon om du befinner deg i en lignende situasjon.

Når skal man pusse opp?

Boliger holdt en god standard når de ble bygget på 80-tallet, men, det er tross alt over 35 år siden A-ha lanserte Take on me. Mye har skjedd siden da: Standarder er hevet, og alle boliger er konstant utsatt for slitasje. Det kan være gjort gode valg underveis, men uten et helhetlig løft vil tilstanden til boligen fort havne langt bak hva som er forventet i 2022.

Etter befaringen av denne konkrete boligen ble det klart at prosjektet kunne deles opp i fire faser. Inndelingen gir god kontroll på økonomien og fremdriften, og det blir forutsigbart hvordan man kan leve med oppussingsprosjektet i hverdagen.

Fase 1 - Entré og teknisk oppgradering

I første fase er det viktig å etablere et fundament for livet i boligen samt prosjektet videre. Vår konkrete kunde hadde for denne fasen et budsjett på 300-400.000 kr. Vårt forslag var dermed fornyelse av inngangsparti og oppgradering av sikringsskap. Resultatet og budsjettet vil påvirkes gjennom konkrete valg av løsninger. Følgende liste oppsummerer viktige elementer og beslutninger:

  • Fliser og gulvvarme
  • Fullstendig oppgradering av sikringsskap med jordfeilbryter og overspenningsvern
  • Furupanel i tak
  • Generell belysning
  • Garderobeskap
  • Bytte dører
  • Listverk
  • Farger

Fase 2 - Fornyelse av kjøkken

Med god standard ligger et kjøkken i dag på ca. 120-180.000 kr inkludert hvitevarer. Ta gjerne en titt på leverandører som Elkjøp og IKEA for inspirasjon. Å vurdere flere leverandører kan gi deg trygghet i det endelige valget. I tillegg kommer montering av kjøkkenløsning samt tilhørende arbeid med gulv, tak, vegger, rør og elektrisk anlegg. Fordelen med å velge oss er at vi beholder helhetsblikket på hele kjøkkenet.

Delikat nytt kjøkken
Delikat nytt kjøkken med anvendelig kjøkkenøy


Fase 3 - Stue

Et naturlig neste steg er å ta for seg oppholdsrom som stue og hems. Her er alternativene mange. Vår konkrete kunde ønsket åpning for vindu i stuen, altså en fasadeendring som fordrer søknad. Vi hjelper med å identifisere slikt fortløpende. I forbindelse med denne fasen la vi også frem forslag om varmepumpe som har klare oppsider i forhold til luftrensing, varme og kjøling på henholdsvis kalde og varme dager. En varmepumpe vil koste ca. kr 30.000 kr.

Fase 4 - Soverom og bad

Badet er gjerne et av de dyreste rommene. Det å gå gjennom valgmulighetene og ta beslutninger både med tanke på langsiktighet og det budsjettmessige er en viktig prosess for våre kunder. Totalpris estimeres etter man har tatt disse beslutningene.

Ønsker du å bidra i oppussingsprosjektet?

I gjennomføringen av et slikt prosjekt er det nyttig å vite hva du som kunde selv kan gjøre for å være involvert, og for å spare kostnader. Hvis du ønsker er det mulig å ta enkle rivearbeider og deponere avfall selv. Du kan handle inn produkter som fliser og dører selv, og transportere med egen tilhenger. Vi gir deg alltid nødvendig informasjon så du føler deg trygg i din egeninnsats. Husk også at gammelt inventar, som for eksempel kjøkken, kan selges på Finn!

Det er alltid gode muligheter for å bidra selv også


Hvor mye koster det for et oppussingsprosjekt?

Dette er for mange det viktigste spørsmålet, og for oss noe vi tar stilling til etter den første befaringen. Vi gir vanligvis ganske gode estimater allerede etter den første samtalen og gjennomgangen av boligen. Dessverre kan vi ikke si noe generelt om priser, da det avhenger veldig av boligens karakteristikker. Nettopp av denne grunnen er også vår befaring gratis og uforpliktende. Det skal ikke koste noe for deg å få et realistisk kostnadsestimat.

Det vi kan si er at valg av materiale og løsninger ofte driver priser opp eller ned. Kvalitetsgulv kan være viktig, og en normal god standard på eikeparkett ligger på ca. kr 600-1.000,- pr m2 inklusive mva. Ønsker man gulvvarme med elektrisk folie koster det ca. kr 1.300,- pr m2 inklusive mva. Andre vil prioritere vannbåren varme. Videre kan valg av belysning ha påvirkning på kostnadene. Noen ønsker kanskje en full smarthus-oppgradering, med styring av lys og varme via en app på mobilen. Dette er eksempler på kostnadsdrivere.

En viktig beslutning angår planløsning og eventuell flytting av lettvegg eller bærevegg. Lettvegger byr sjeldent på problemer, men er det en bærende konstruksjon kreves det dimensjonering av en statiker. Det kan være noe kostnadsdrivende og tiltaket er søknadspliktig. Tiltaket krever en fagperson med godkjenning som kan utføre dette.

Hva er din oppussingsdrøm?

Slik kan et oppussingsprosjekt altså se ut. Men, hver bolig er unik, og det betyr at planen vil se helt annerledes ut for et annet prosjekt. Tilnærmingen derimot, er gjerne den samme: Vi ønsker å lage en god plan som ivaretar ditt budsjett, dine tidsrammer og ikke minst det at du kanskje skal bruke boligen mens prosjektet pågår.

Det er mange valg du skal ta, og vi bidrar gjerne i denne langsiktige prosessen for å skape forutsigbarhet og helhet. Det er meg, Trond, du forholder deg til, og jeg skaffer prisestimater, koordinerer spesialister, lager fremdriftsplaner og sikrer at alle papirer er i orden.

Ønsker du en prat om dine drømmer og prosjektidéer, ta kontakt med meg i dag for en uforpliktende befaring. Vi gjør oppussingsprosjekter i Oslo, Asker og Bærum, og har over 30 års erfaring i bransjen.


Sliter du med å komme i gang?

Slik hjelper vi deg med oppussingen

1

Befaring

På et trivelig besøk hos deg lar vi idéene flomme og danner et bilde om hvordan din drøm kan bli til virkelighet.

Les mer
2

Planlegging

Med god kontroll på helheten kontakter  vi håndverkere og legger en plan for fremdrift og budsjett som du er fornøyd med.

Les mer
3

Gjennomføring

Prosjektledelsen gjør vi for deg. Vi engasjerer dyktige håndverkere som gjennomfører til avtalt tid og pris, og leverer et strålende resultat.

Les mer
Farger til fargevalg

Start med en gratis befaring

La oss komme på besøk til deg. Vi ser på oppussingplanene dine og sammen finner vi gode kreative løsninger for å gjøre drømmen din til virkelighet. Befaringen er helt gratis og uforpliktende.

Send oss en melding

Takk for meldingen!

Vi svarer deg så fort vi kan.
Oi dette var merkelig!

Meldingen ble ikke sendt.
Prøv på nytt eller kontakt oss på annen måte.
Ta første steg

Kom i gang med oppussingen

En inspirerende samtale med en profesjonell. Gratis og uforpliktende.